ביוגרפיה
ארצי נולד למימי ויצחק ארצי (הרציג), שהיה איש ציבור ולימים חבר הכנסת ה-11. אחותו, נאוה סמל, היא סופרת שמרבה לעסוק בנושא הדור השני לשואה. סבתו מצד אמו הייתה אחותו של הרב מאיר יהודה שפירא מלובלין.
כשהיה בן 8 עברה משפחתו להתגורר בשכונת צהלה שבצפון תל אביב. כתלמיד בית הספר העממי בלט דווקא כשחקן, אך בגיל 12 התחיל לנגן בגיטרה ושר במסיבות של חברים. כשהיה בן 16 התחיל להתנסות בכתיבת שירים ובהלחנה. עם "צמד סיני" שאותו הקים עם חברתו לספסל הלימודים רבקה מנשה (לימיםריקי גל), הופיע בפני חיילים בסיני.
עם גיוסו לצה"ל שירת תחילה בחיל התותחנים, ורק כעבור שנה וחצי הצטרף ללהקת חיל הים. בלהקה היה שותף לתוכניות "וביום השלישי" ו"רפסודה בכחול", לצד רבקה זוהר, דב גליקמן, אבי אוריה וכן שותפתו לשעבר לצמד, ריקי גל. בתוכנית הראשונה טרם בלט, אך בשנייה היה הסולן בשירים "אנשי הדממה" ו"כשאהיה גדול" שאף לווה בוידאו קליפ בכיכובו.
[עריכה]הצלחה ראשונית: 1970 - 1974
בשנת 1970, בעודו בלהקת חיל הים, הופיע ארצי בפסטיבל הזמר והפזמון, שם זכה במקום הראשון עם השיר "פתאום עכשיו פתאום היום" ("אהבתיה"), שכתבהתרצה אתר והלחין יעקב הולנדר. השיר הופיע בעיבוד שונה באלבומו הראשון שיצא בשנת 1970, אשר נקרא "שלמה ארצי". ארצי הלחין שיר אחד לאלבום, "תפילת ערבית" שתירגם יעקב אורלנד לפי שירו של אלן אלכסנדר מילן. בין השירים הבולטים באלבום היו גם "נח"ל ים" שכתב יוסף בכר והלחין קובי אשרת, "האם השלישית" שכתב נתן אלתרמן והלחינה נעמי שמר, "אנחנו לא צריכים" שכתב אבי קורן והלחין שמואל אימברמן, ו"האם עודך יפה" שכתבה והלחינה דפנה אילת. השיר "פתאום עכשיו פתאום היום" זכה בתואר שיר השנה במצעד הפזמונים השנתי של קול ישראל, וארצי זכה בתואר זמר השנה.
בשנת 1971 ביצע ארצי גיחה חד פעמית אל מסך הקולנוע, כאשר גילם את דמותו של ירון זהבי, מפקד חבורת חסמב"ה, בסרטו של יואל זילברג "חסמב"ה ונערי ההפקר". באותה שנה הלחין ארצי את שיר האליפות של קבוצת הכדורגל מכבי נתניה, "מה מה מה נה נה נה", שכתב אהוד מנור ושר ארצי יחד עם שחקני הקבוצה.
בסוף 1971 הוציא ארצי את אלבומו השני, "על אנשים", בו כתב והלחין לראשונה את רוב השירים, בהם "אל תשאל ילד" ו"בנוף ילדותי". האלבום כלל גם את לחנו של ארצי לשירו של שאול טשרניחובסקי "אילאיל". את שירי האלבום עיבד דוד קריבושי, שמונה לתפקיד המעבד על ידי חברת ישראדיסק.
בשנת 1972 הופיע ארצי בפסטיבל הזמר והפזמון, בו שר את "שיר על ארץ סיני" שכתבה רחל שפירא והלחין מוני אמריליו. באותה שנה השתתף גם בערב שירי משוררים של גלי צה"ל, לו הלחין ושר את "דרך שתי נקודות" של יהודה עמיחי ואת "אהבה" של דליה רביקוביץ', ששר בדואט עם עדנה גורן. בסוף השנה הוציא את אלבומו השלישי, "פתאום אחר ימים רבים", בו נמשכה משיכתו לשירי משוררים; לצד "דרך שתי נקודות" ו"אהבה", נכללו באלבום גם השירים "אמא קטנה" שהלחין ארצי עם גידי קורן למילותיו של דוד פוגל, "יופיה אינו ידוע" שכתב נתן זך ו"יסמין הקטנה" שכתב חיים גורי. באלבום נכללו גם "שיר על ארץ סיני", וגם שני שירים באנגלית: "אנאבל לי" של אדגר אלן פו ו-"White Bird" שכתב והלחין ארצי. בעקבות האלבום זכה ארצי פעם נוספת בתואר זמר השנה בקול ישראל.
בשנת 1973 הקים ארצי את להקת גברת תפוח, על בסיס הרכב הנגנים שליווה אותו בהופעות ובהקלטות קודמות: דדי שלזינגר, שלמה חממי, אצ'י שטרו ויאיר שרגאי. באותה שנה עזב את חברת ישראדיסק שבה הקליט את אלבומיו הראשונים וחתם על חוזה חדש בהד ארצי, שבה יצאו כל אלבומיו מאז ועד היום. באותה שנה השתתף ארצי פעם נוספת בפסטיבל הזמר והפזמון, וזכה במקום השני עם "שיר בבוקר בבוקר" ("פתאום קם אדם") שהלחין למילותיו של המשורר אמיר גלבע. מאוחר יותר הקליט את השיר גם בגרמנית. באותה שנה שב להשתתף בערב שירי משוררים עם לחנו לשיר "אומרים ישנה ארץ" של שאול טשרניחובסקי. בסוף השנה הוציאה חברת ישראדיסק אלבום אוסף בשם זה, שכלל הקלטות שונות של ארצי שלא מצאו את מקומן באלבומיו הרגילים. בהן "בשל תפוח" ו"הלילה ארבתי" מתוך תוכנית הטלוויזיה "רסיסי לילה תלויים" שהוקדשה לשירי חיים נחמן ביאליק, שיר הנושא של הסרט "מלכת הכביש", וגרסאות כיסוי ל"אלינור ריגבי" של הביטלס ו"עיר לבנה" של נעמי שמר.
באותה שנה זכה ארצי פעם נוספת בתואר זמר השנה, ובעקבות הזכייה הקליט את השיר "עכשיו אני יודע" עם זמרת השנה, אילנית, שכתב פזמונאי השנה אהוד מנור והלחין מלחין השנה צביקה פיק.
בסוף 1973 הוציא ארצי את תקליט הילדים "טיול לארץ התווים", ובו שירים וסיפורים שכתב גידי קורן.
במלחמת יום הכיפורים הרבו ארצי ולהקת גברת תפוח להופיע בפני חיילים. בעקבות המלחמה הוציא ארצי בליווי הלהקה ב-1974 את האלבום "לכל החברים מהמסע מים אל ים". בין השירים הבולטים באלבום היו "זמר לבני" שכתב נתן יונתן לבנו ליאור, "גוגו" שכתב אהוד מנור, "חיים משוגעים", וחידוש לשירם שלהתרנגולים "ככה סתם", אותו סיים ארצי בשורה "She loves you, יה בה יה", כשילוב עם שירם של הביטלס "She Loves You".
בשנת 1974 זכה ארצי פעם נוספת בפסטיבל הזמר והפזמון, הפעם עם השיר שהלחין יחד עם גידי קורן וכתב בעצמו, "הבלדה על ברוך ג'מילי". ברוך ג'מילי ישב בקהל, ובעת חלוקת הפרסים קם ונופף בגאווה. היו שמתחו ביקורת על זכיית השיר במקום הראשון, בטענה שיש בבחירת השיר סגידה ל"מלכלך קירות".
[עריכה]תקופה רעה: 1975 - 1977
בשנת 1975 נבחר ארצי לייצג את ישראל בתחרות האירוויזיון. בתחרות אשר נערכה בסטוקהולם שר ארצי את השיר "את ואני" שהלחין למילים של אהוד מנור, והגיע למקום ה-11 מתוך 19 מדינות. השיר הפך ללהיט בישראל, ובעקבות הצלחתו דחקה חברת "הד ארצי" בארצי להקליט אלבום חדש, בשם "את ואני". האלבום כלל את תרגומיו של ארצי לשירים "Teenage Idol" של ריקי נלסון ו-"Things" של בובי דארין, וכן את השיר "את הלכת" שכתב ארצי על פי מנגינת ה"אדאג'ו" של תומאזו אלבינוני. מנור כתב שיר נוסף לאלבום בשם "מתחת למיטה", וארצי כתב והלחין מספר שירים נוספים, כ"שיר אהבה אחרון" ו"היי ליזה". ארצי אמנם זכה באותה שנה בפעם הרביעית בתואר "זמר השנה", אך "את ואני" נותר השיר המפורסם היחיד מן האלבום.
בדיעבד, מסמל האלבום "את ואני" את התחלתה של תקופה רעה מבחינתו של ארצי. האלבומים שהוציא לאחר מכן, אשר עסקו בעיקר בחיפוש כיוון מוזיקלי, לא הצליחו במכירות, והותירו מעט מאוד להיטים.
בסוף 1975 העלה ארצי את המופע "משחקי 26", שנקרא כך משום גילו דאז. בעקבותיו יצא האלבום "משחקי 26". שירי המופע והאלבום תיארו את חייו של כוכב פופ בן 26, וכללו שירי געגוע לילדות כ"שיר התנועה" ו"החברים הישנים", לצד שירים הומוריסטיים כ"המציל", "הבלדה על אפרים" ו"יוסי בן 26", שנכתב כשיר המשך לשירו של ע. הלל "יוסי, ילד שלי מוצלח". את המופע הפיק מוזיקלית אלדד שרים, שגם הלחין עבורו את השירים "בואו ונשחק משחק", "המזדנבות" ("המעריצות") ו"משחקי 26" שכתב ארצי ואת "שיר אהבה" ("כשלא היה לך בית") שכתב יהונתן גפן.
עוד באותה שנה הוציא ארצי את אלבום הילדים "שלמה ארצי שר ומספר לילדים על יאן הגמד" במשותף עם אילן גלבוע, שגם הלחין חלק מהשירים.
חיפוש הכיוון המוזיקלי של ארצי התבטא בעיקר באלבומו "יש לי אשה ילדה ולמברטה" שראה אור ב-1976. האלבום כלל שירי משוררים כ"מקום היסטורי" ו"מותר לומר" שכתב נתן אלתרמן ו"אני רוצה תמיד עיניים" שכתב נתן זך, לצד שירים בסגנונות מוזיקליים שונים, כ"אהבה 1,5,2,5" בסגנון דיסקו או "יש לי אישה ילדה ולמברטה" בסגנון סווינג. ארצי כתב והלחין את רוב שירי האלבום, שכלל גם ביצוע מחודש ל"פתאום עכשיו פתאום היום". את השירים עיבד והפיק מוזיקליתאילן גלבוע.
ב-1977 הוציא ארצי את "רומנסה ופיוט", שכלל בעיקר שירים שתירגם משה גיורא מלאדינו על פי לחנים עממיים מתוך "ספר הרומנסות" ו"האנתולוגיה לחזנות ספרדית" של חוקר הלאדינו יצחק לוי. האלבום כלל גם את הפיוטים "לכה דודי" של שלמה אלקבץ ו"יגדל אלוהים חי" של דניאל בן יהודה. את השירים עיבדו אריה לבנון, אילן גלבוע ושמעון כהן. האלבום הופץ בעותקים ספורים בלבד, ולימים נחשב לאלבומו הנדיר ביותר של ארצי.
מאוחר יותר גנז ארצי את רוב אלבומיו הראשונים, ובמשך שנים הם לא היו ניתנים למכירה כלל. רק בשנת 2008 הוציאה חברת "הד ארצי" את חלק מהאלבומים על גבי תקליטור, במארז אחד שנקרא "השנים הראשונות". המארז כלל את האלבומים "שלמה ארצי", "על אנשים", "פתאום אחר ימים רבים", "אומרים ישנה ארץ", "לכל החברים מהמסע מים אל ים", "את ואני", "משחקי 26", "יש לי אישה ילדה ולמברטה" ו"רומנסה ופיוט", בנוסף לתקליטור אוסף אחד של כל האלבומים.
[עריכה]הצלחה מחודשת: 1978 - 1983
בשנת 1978, על קצה אמון חברת התקליטים בו, וכמעט מוכן לוותר על קריירה כזמר, הוציא ארצי את אלבומו "גבר הולך לאיבוד" בהפקתו של יאיר שרגאי. דווקא אלבום זה הצליח יותר מקודמיו, וסימל את מעברו של ארצי לשירים יותר אישיים. יחד עם זאת המשיך ארצי בהלחנת שירי משוררים גם באלבום זה, בהם של נתן יונתן ("האיש ההוא", "רק עלה", "כמו ציפור") ושאול טשרניחובסקי ("את אינך יודעת"). האלבום כלל שמונה שירים בלבד, מתוכם הלחין ארצי שבעה. את השיר "בלילות אני מתגעגע" הלחין חנן יובל למילים של ארצי. אחת התגליות הגדולות של האלבום היה הקלידן משה לוי, שבלט בעיקר בנגינת הפתיחה הארוכה של השיר "גבר הולך לאיבוד". לוי הפך בעקבות האלבום לאחד המוזיקאים הפעילים ביותר בארץ, והוסיף לעבוד עם ארצי מאוחר יותר במספר אלבומים נוספים.
באותה שנה כתב והלחין ארצי גם שני שירים לאלבום הבכורה של אריק סיני- "שיר פרידה" ו"שכח אותי אמרת" המצליחים.
בהדרגה עבר ארצי משירי ארץ-ישראל היפה ושירי משוררים ליריים לסגנון של פופ ורוק רך עם שירים אישיים ואסוציאטיביים שאת רובם כתב והלחין בעצמו. את המגמה הזו החל באלבום "דרכים" מ-1979 עם השירים "אף פעם לא תדעי", "אחרי הכול את שיר" ו"צוותא". באלבום בלטו גם השירים "פתאום כשלא באת" בדואט עם גרי אקשטיין, "שינויי מזג האוויר", "אתמול חלפו הציפורים" שכתב משה בן שאול ו"אני שומע שוב" ("שיר חייל")- הלהיט הגדול ביותר באלבום, שהלחין ארצי על פי מכתב ששלח החייל נמרוד גאון לחברתו לפני שנהרג במלחמת יום הכיפורים.
אמנם "גבר הולך לאיבוד" סימן את המפנה החיובי בסגנונו של ארצי, אך היה זה "דרכים" שחשף את ארצי לקהל רחב יותר, והרחיב את קהל מאזיניו. הצלחת "דרכים" הביאה לחשיפה גדולה יותר של "גבר הולך לאיבוד", והגדילה את הצלחת האלבום.
הסגנון המוזיקלי של "דרכים" נמשך גם באלבום "חצות" מ-1981, אותו הפיקו יאיר שרגאי ומשה לוי. באלבום בלטו השירים "לא עוזב את העיר", "יום אחד", "הלילה השני" ו"במטוס סילון". שיר נוסף באלבום היה "לנגב", ובו השורה "חתולים מחשבים את קיצם לאחור, אם תעשי כמותם לא נגיע רחוק", שהושמה ללעג פעמים רבות. במצעד הפזמונים השנתי זכה ארצי פעם נוספת בתואר זמר השנה.
בשנת 1982 הוציא ארצי שני תקליטי ילדים נוספים, בשם "סיפורי התנ"ך לילדים", ובהם הקריא סיפורי תנ"ך שונים כפי שכתב מאיר שלו.
באותה שנה חזר ארצי בפעם האחרונה לשירי ארץ ישראל, באלבום "מקום". באלבום נכללו לחניו של ארצי לשירי משוררים כ"הרדופים" ו"החול יזכור" של נתן יונתן, "בהר הדומיות" של נתן אלתרמן ו"שיר" של משה טבנקין, וכמו כן ביצוע בהופעה חיה לשיר "אני נושא עמי" של יעקב אורלנד ודוד זהבי והקלטה מחודשת של "אומרים ישנה ארץ" שכתב שאול טשרניחובסקי. סשה ארגוב הלחין את "אל הנירים האפורים" של נתן יונתן ואת "ריח הדרים" של מיכה אבני. באלבום נכללו גם הקטעים האינסטרומנטליים "מקום" ו"סיום", ודואט עם אסתר שמיר בשירה "ברית לא מותרת".
[עריכה]גיבוש הסגנון המוזיקלי: 1984 - 1991
בסוף שנת 1983 הקליט ארצי את האלבום "תרקוד", שיצא בתחילת 1984. את האלבום הפיק לואי להב ועיבד רמי לוין. ארצי כתב והלחין את כל שירי האלבום, ביניהם "תרקוד", "רוב הזמן את אשתי", "וביחד נזדקן" ו"מה רצינו להגיד". השיר "תרקוד" נבחר כשיר השנה במצעד הפזמונים השנתי של רשת ג', וארצי זכה בתואר זמר השנה.
"תרקוד" סימל את גיבוש סגנונו המוזיקלי של ארצי כפופ-רוק, וכן את המעבר מהופעות באולמות קטנים כ"צוותא" להופעות בפארקים בפני קהל גדול.
בשנת 1986 הוציא ארצי את אלבומו הבא, "לילה לא שקט", בהפקתו של להב ובעיבודים של רביב גזית. גם באלבום זה כתב ארצי את כל השירים, ביניהם "שדות של אירוסים", "לילה לא שקט", "הרדיו הישן", "נרקוד נשכח" ו"סייסטה מקומית". האלבום שיחזר את ההצלחה של קודמו, וארצי זכה פעם נוספת בתואר זמר השנה.
באלבומו הבא, "חום יולי אוגוסט" מ-1988, החל ארצי לגעת גם בנושאים כואבים, כמו התמודדות עם היותו דור שני לשואה בשיר "בגרמניה לפני המלחמה" ומוות של חיילים בשיר "חום יולי אוגוסט". באלבום ביטא ארצי גם אמירות פוליטיות, מעבר לעיסוקו בנושאים אישיים. בשיר "עבד הממהר" כתב "עוד לא למדנו כלום, כך מתברר" כאשר גיבור השיר - ערבי מקלקיליה - נהרג מאש צה"ל. בשיר "ארץ חדשה" טען "יש לנו ארץ - למה עוד אחת?". גם כיום, ארצי אינו מסתיר את דעותיו הפוליטיות ותמיכתו בשמאל המתון של המפה הפוליטית. שירים נוספים בולטים מהאלבום כללו את "תחת שמי ים התיכון", "נבראתי לך", "לב שבור לרסיסים" ו"טלפני טלפני".
את שנות התשעים פתח ארצי עם האלבום "כרטיס ללונה פארק" בהפקתו של לואי להב ובעיבודו של עדי רנרט. ארצי כתב והלחין את רוב השירים באלבום, ביניהם "נכנסת לחיי", "רוקר חיי", "מעבר לנהר" ו"אגדת עשרים אחת". לאחר ההצלחות הגדולות של אלבומיו הקודמים, נחשב האלבום לכשלון מסחרי, ולא השאיר להיטים רבים.
ב-1990 הוציאה חברת "הד ארצי" שני אלבומי אוסף של ארצי בשם "השירים 1" ו"השירים 2". ב-1991 יצא האלבום "השירים 3 - ביצועים אחרים", ובו הקלטות שונות של ארצי לשיריו, בעיקר מהופעות ומחזרות. נכלל בו גם ביצועו של ארצי ל"שיר ערש" של נתן אלתרמן וסשה ארגוב.
ב-1991 נסע ארצי ללוס אנג'לס, שם הלחין את פסקול הסרט "Leather Jackets" בכיכובו של קרי אלווס.
[עריכה]שיא ההצלחה: 1992 ואילך
עם שובו לישראל, החל ארצי בעבודה על אלבומו הבא, "ירח", אשר יצא בשנת 1992. ארצי כתב והלחין את כל השירים באלבום, בהפקתו של יהודה עדר. לראשונה מזה זמן רב לא עבד ארצי עם מעבד מוזיקלי אחד קבוע, אלא עם מספר מעבדים, בהם עדר, רביב גזית, משה לוי, יועד נבו ויאיר מיכאל. האלבום היה גדוש בלהיטים, בהם "אני בא" עם עמיר לב, "ירח", "ואלס בחמש ושלושים", "תגידי", "כמו אז", "שאלתי מה קרה" ו"אחרת אתה מת". האלבום זכה להצלחה מסחרית גדולה, יותר מכל אלבום אחר של ארצי עד אז.
בשנת 1993 יצא אלבום האוסף "האוסף המשולש", שהיה האוסף ראשון בישראל שחולק לשלושה חלקים. האלבום זכה להצלחה גדולה והגיע למעמד אלבום זהב. מסע הופעות עם להקה מורחבת ליווה את הוצאת האוסף. באוסף זה שכתב ארצי למעשה, את ההיסטוריה של הקריירה שלו, בכך שממנו נעדרים לחלוטין הקלטותיו שקדמו לאלבומו "גבר הולך לאיבוד". לאלבומה של ריקי גל "חפש בי" שיצא באותה שנה הלחין ארצי את השיר "ראש השנה שלך" למילים של צרויה להב. לאלבומה של ריטה "אהבה גדולה" מ-1994 הלחין ארצי את "האם אתה מאושר" למילותיה של אריאנה הרן הכהן ו"מאוחר מדי" שכתב יאיר לפיד.
בשנת 1995 השתתף ארצי בתוכניתו של גידי גוב "לילה גוב", בה שרו השניים את שירו של אריק איינשטיין "עוף גוזל". מספר חודשים מאוחר יותר שרו השניים שוב את השיר, בעצרת לזכרו של יצחק רבין. באותה עצרת שר ארצי את השיר "האיש ההוא" שיצא במקור באלבום "גבר הולך לאיבוד", ואשר מחברו נתן יונתןהקדישו לרבין.
בשנת 1996 הוציא ארצי את האלבום הכפול "שניים", בהפקתם של גיל פלדמן וליאור טבת. ארצי כתב והלחין את כל השירים באלבום, אשר רבים מהם היו ללהיטים גדולים. בין היתר בלטו באלבום הדואט עם ריטה "שניים", "מנגב לך ת'דמעות", "האהבה הישנה", "היא לא יודעת מה עובר עלי", "זה מה שנשאר", "דו"ח רצח" (אשר נכתב בעקבות רצח יצחק רבין), "מגע אנושי", "סיפור רומנטי", "שישה" ועוד. באלבום זה השתתף לראשונה בנו של שלמה ארצי, בן ארצי, כמעבד פעיל באלבום. על אף שהיה זה אלבום כפול, הוא הצליח בצורה חסרת תקדים כמעט, עם מכירות של יותר מ-160,000 עותקים. השיר "שניים" נבחר כשיר השנה ברשת ג', וארצי נבחר, בפעם הראשונה אחרי עשר שנים, כזמר השנה. בעקבות ההצלחה יצא ארצי למסע הופעות מצליח, בו התגלתה נגנית הכינורמיקה קרני. ההופעה תועדה על גבי האלבום הכפול "ההופעה 97".
בשנת 1998 השתתף ארצי בפרויקט החידושים "עבודה עברית", בו חידש את שירה של להקת רעש "לעתים" ("מה את מבינה"). לאלבומו של פבלו רוזנברג "בין ערביים" שיצא באותה שנה כתב מספר שירים, בהם שיר הנושא שהיה ללהיט גדול. בנוסף השתתף בקולות רקע באלבום הבכורה של בן ארצי, "חיים משל עצמי", בו גם שר איתו את הדואט "שבע עשרה". כעבור שנה ביים ארצי ביחד עם יריב הורוביץ את הסרט "שישה", על מפגש עם חבריו מהצבא, עליו גם נכתב השיר באלבום "שניים". באותה שנה חידש ארצי שיר ישן של עצמו, "אנחנו לא צריכים" מאלבום הבכורה שלו. החידוש היה למצליח מאוד, מה שדירבן את ארצי להוציא אלבום חדש.
בשנת 2000 הוציא ארצי את האלבום "אהבתיהם", הכולל עיבודים חדשים לשירי עבר שלו. מתוך האלבום הצליחו במיוחד החידושים ל"פתאום עכשיו פתאום היום", "בנוף ילדותי" (בו התארחו בקולות רקע פבלו רוזנברג ודוד ד'אור) ו"שיר פרידה", אותו כתב במקור לאריק סיני, וביצע באלבום בדואט עם בנו בן ארצי. השיר החדש היחיד באלבום היה "עלש - שט לבדי עם הרוח", בו ביצע ארצי דואט בסגנון מזרחי עם הזמר שמעון בוסקילה. האלבום כלל גם גרסה חדשה לשירו של ארצי שהתחרה בתחרות האירויזיון של שנת 1975, "את ואני". שירים נוספים באלבום היו הדואט עם יעל דקלבאום "לא יודע מה עובר לך בראש" שביצעה במקור ריטה שנה קודם, "מעביר דף" בדואט עם נורית גלרון שביצעה את השיר במקור, "כבר עבר די זמן" עם בן ארצי, "גברים הולכים לאיבוד" בו התארחו דני סנדרסון, מיכה שטרית, קובי אוז, אריק סיני ודודו טופז, וגרסה עברית לשירה של להקת "מישורים לבנים" "When You Are a King", אשר תירגם ארצי כ"בשבילה אתה מלך העולם". כ-250,000 עותקים נמכרו מהאלבום, ובעקבותיו יצא ארצי לסיבוב הופעות מצליח נוסף. באותה שנה זכה ארצי שוב בתואר זמר השנה.
לאלבומה של ריקי גל "אין לזה סוף" שיצא ב-2001 כתב ארצי את השיר "במרוץ נגד הזמן". באותה שנה השתתף באלבומו של דני סנדרסון "תולדות המים", בו ביצע את השיר "כנרת".
בשנת 2002 הוציא ארצי את האלבום "צימאון", אשר שיחזר את הצלחות קודמיו, עם מכירות של כ-150,000 עותקים. כל שירי האלבום נכתבו על ידי ארצי, ואת רובם עיבדו גיל פלדמן, אבי סינגולדה, טל שגב וערן ויץ. באלבום בלטו השירים "על פי תנועת הרכבות", "צימאון", "בשקט בשקט", "להציל אותך" עם טל שגב, "בדרך" עם שלומי שבת ו"דבר איתי על המצב". ארצי נבחר שוב, ובפעם האחרונה עד כה, כזמר השנה של רשת ג'. בסך הכול זכה ארצי בתואר 10 פעמים, יותר מכל זמר, זמרת או להקה אחרים.
בשנת 2003 הוציא ארצי אלבום כפול בשם "שירי אהבה שלי", שכלל בישולים חדשים ועדכניים לחלק משיריו הנודעים כדוגמת "ירח", "רוב הזמן את אשתי", "יופיה אינו ידוע" ועוד. את העיבודים המחודשים יצר המוזיקאי אסף אמדורסקי, למעט השיר "היית איתי הרי" אותו בישל מחדש ערן וייץ. בין שירי האלבום ראו אור לראשונה הקלטות שטרם הופיעו באלבומיו של ארצי: "פעם תורי ופעם תורך" - שכלל גרסה מחדר החזרות עם שמעון בוסקילה ו"הבטחות" - שמעולם לא ראה אור.
בקיץ 2005 חבר ארצי לסיבוב הופעות מצליח עם שלום חנוך בשם "התחברות", אשר תועד על גבי אלבום כפול ו-DVD. לכבוד המופע כתבו השניים במשותף שיר חדש בשם "אני רואה אותך".
בשנת 2007 הוציא ארצי את האלבום "שפויים", מתוכו התפרסמו השירים "האמיתי", "איסלנד", "נצמדנו", הדואט "החיים" עם מוקי ו"תתארו לכם". את שירי האלבום עיבדו בן ארצי, אבי סינגולדה, דניאל סלומון ואודי שמחון. לכבוד צאת האלבום נערך בתחנת הרדיו גלגלצ מצעד של שיריו האהובים ביותר, בו נבחר השיר "ירח" במקום הראשון. האלבום מכר למעלה משישים אלף עותקים בשלושה ימים בלבד.
במאי 2008 במסגרת חגיגות השישים למדינת ישראל נבחר ארצי כ"זמר השישים" בהצבעות נפרדות שערכו זכיינית ערוץ 2 "קשת" וערוץ 10.
תוכניתו השבועית האישית "עוד לא שבת" משודרת בגלי צה"ל כבר 29 שנים, והיא אחת התוכניות הוותיקות בתחנה. לטענתו, "עוד לא החלטתי מתי להפסיקה".
כמה מהנגנים שליוו את ארצי פצחו בקריירות עצמאיות, למשל דני רובס. גם חלק מזמרות הרקע של ארצי במהלך השנים הפכו לזמרות בזכות עצמן, כאתי אנקרי, רונית שחר, מיקה קרני, יעל דקלבאום וצילי ינקו.
במרץ 2009 זכה שלמה ארצי בפרס מפעל חיים של אקו"ם. זכייתו בפרס על שם נעמי שמר נומקה על ידי חבר השופטים: "תרומתו של ארצי למוזיקה ולמוזיקה הישראלית היא ייחודית, עצומה וארוכת טווח. אהבת הקהל אליו אינה משקרת. שיריו מוכרים בכל בית בישראל והם חוצי גילים וזמן".
[עריכה]חיים פרטיים
ארצי נשוי בשנית ויש לו שלושה ילדים מנישואיו הראשונים: השחקנית, מבקרת הספרות והסופרת שירי ארצי, הזמר בן ארצי, ובן זקונים בשם יהונתן. מתגורר כיום בתל אביב.
[עריכה]דיסקוגרפיה
[עריכה]אלבומים
| [עריכה]מיני-אלבומים
[עריכה]הופעות
[עריכה]אוספים
[עריכה]אלבומים אחרים בהם השתתף
|